2014. augusztus 14., csütörtök

Évszázados buszjárat

Vonzóak a régi újságok, lapok. Nem csak az elröppent, távoli idősík folytán, de mert képpel-szóval igyekeztek tájékoztatni olvasóikat az új(don)ságokról és nem tömték tele a nép fejét mindenféle eszmével és propagandával.

A Tolnai Világlapjára rá lehet mondani, hogy konzervatív, naiv, sőt helyenként gügye, de csak mai szemmel nézve, mert annak idején képanyagával (mely jóval kifejezőbb volt, mint ahogy az ember a száz évvel ezelőtti fotó- és nyomdatechnikára gondolva képzeli) sokkal inkább sikerült közelebb hoznia mindazt az eseményt, amiről szólott. 

A szarajevói merénylet hírei, az egész Európát átfogó feszültségek, tanácskozások, egyezkedések, üzengetések, fenyegetések, ultimátumok hírei-képei mellett például helyet kaptak az olyan események is, mint az első buszjárat közlekedése Magyarország és Ausztria között. Íme a kép és az alatta szereplő szöveg (a jobb olvashatóság kedvéért ideírom) :

"Autoomnibusz közlekedés Magyarország és Ausztria között. A közös hadügyminisztérium és az osztrák kereskedelmi minisztérium autobusz közlekedést létesített a bukovinai Dornawatra és az erdélyi Beszterce város között. Az új vonalon az első próbautat a mult héten tették meg teljes sikerrel. Az autobusz - amelyen 16 ülőhely van - a 83 km hosszú s az 1250 m magas Magurán átvezető utat 4 1/4 óra alatt tette meg. Képünk útja végén (Besztercében) ábrázolja az autobuszt és első utasait."


Tolnai Világlapja, 1914. augusztus 2.

3 megjegyzés:

  1. Egy érdekes fotókollekció a Székelyudvarhelyi autóbusz állomáson is található. Az egyik "kép a képben", nem sok évvel a Tolnai Lapban megjelent első autóbusz után, Graz-Keszthely vonalon az alábbi fotón látható
    http://vitya-fotk.blogspot.hu/2012/03/mavaut.html

    VálaszTörlés
  2. Ez igen! Köszönöm a kiegészítést - hozzájárulást!

    VálaszTörlés
  3. Látom nem aktív a link, de örülök, hogy tudja kezelni. :)

    VálaszTörlés