2011. augusztus 31., szerda

Pápa vagy Batman?



Siklósi Nándor barátom (Budapestről) megírta a minap (mert tudja, hogy érdekel), mekkora botrányt váltott ki a Rómában frissen felállított szobor néhai Wojtyla pápáról. De beszéljen a levele:


"A római “Keletinél” (Termini pályaudvar) állították föl Wojtyla pápa szobrát.
A szobrász szerint korszerű, a Vatikán szerint szakrális, a zemberek szerint ronda.
Egyesek szerint Mussolinira, mások szerint Churchillre, megint mások szerint egy kiöregedett Batmanra, és van, aki szerint egy kövér benzineshordóra hasonlít – az utca népét egyáltalán nem emlékezteti a nagy pápára. (Engem sem.) Sőt: sokan a hívők provokálásának és  blaszflémiának tartják. Követelik azonnali eltávolítását (és beolvasztását...) Hiába: nehéz a (köztéri) szobrász dolga. Olaszországban is. És: Habent sua fata colossi."


Ilyenkor (is) kiderül, mire jó a fotográfia: készen hozza a tényeket és az érveket, ellátva mindenkit a véleményhez szükséges információval. Barátom, alapos emberhez illően, lehetőleg több képi információt összeszedett a világsajtóból, így aztán sokféle szögből csodálhatjuk azt, ami más szemmel nézve csapnivaló kontármunka. Sajnos, a látottak alapján engem sem ragadott magával a tömeglelkesedés, s a hólyaggá fújt lomha ábrázolatot magamban oda helyeztem, ahol még annyi sok elvetélt, ronda "szoborintás" hever egymás hegyén-hátán, feledésre várva...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése