2011. május 27., péntek

Ifjúságom története



Tegnap nyílt meg, a fenti címmel, az MTI egy kiváló veterán fotósa, Molnár Edit önéletrajzi fotókiállítása a budapesti Vizivárosi Galériában (Kapás u. 55), mely a hasonló címen nemrég megjelent visszaemlékezéseihez kapcsolódik s 60 remek képben nyújt ízelítőt arról, amit a fotó legalázatosabb szolgálatában eltöltött egész élet megismételhetetlen értékként felhalmozott nem csak egy szenvedélyesen alkotó ember viszonylatában, hanem mindannyiunk hasznára. Úgy is mondhatnánk, hogy az örökkévalóságnak; ha nem volna ez a szó kopott és nagyzoló, hiszen lassan meg kell szoknunk, hogy semmi sem örök, mert minden átalakul, és sajnos, meg is semmisül - ha nem is mint anyag, de mint minőség, igen...


Molnár Edit életútját érdemes alaposan elolvasni. Ehhez hozzásegít ő maga, aki 2000-ben, a Fotóművészet-nek adott nagyszabású életinterjúban elmondott magáról és pályájáról mindent, amit tudni illik küzdelmeiről, a fotográfia magyarországi sorsáról a háború után. Nagyszerű érzés lehet, hogy miközben a fotós tisztességgel megöregedett, munkaeszközével a kezében, egy olyan képvilágot mentett át, amelyben fellelhetők mindazok a kiemelkedő művész-személyiségek, akik korunk szellemi horizontját meghatározták. Így aztán a képeken keresztül a közönség megismerkedhet például Áprily Lajossal, Füst Milánnal, Kassák Lajossal, Kós Károllyal, Illyés Gyulával, Nagy Lászlóval, Németh Lászlóval, Szent-Györgyi Alberttel vagy 95. születésnapját ünneplő művészettörténésszel, Lyka Károllyal. De a háború utáni Magyarország életének autentikus lenyomataival. A Magyar Távirati Iroda páratlan kincsként őrzi Molnár Edit és társai fáradhatatlan napszámos munkájának megannyi tanúságát. A soha megpihenni nem tudó fotóriporter ezer és egy arcát látta a valóságnak és igyekezett valamennyit illően megörökíteni.


A kiállítás meghívójáról  vettem kölcsön a fotóművész "névjegyeként" ezt az életképet, amely alatt az  MTI alábbi magyarázó szövege áll:


"MtI fotó: Molnár Edit – Illyés Gyula, Reggeli Tihanyban, 1960"


Fél évszázad történelem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése