2011. április 29., péntek

Az Együtt-Lét már ilyen...

Andres Serrano: Piss Christ (1987)
Egyed Ufó Zoltán is megírta véleményét az Együtt-Lét nemzetközi, kárpát-medencei fotópályázat és nyílt színi tárlat körüli botránnyal kapcsolatban. Szava többszörösen is hiteles lehet, hiszen ő maga is a pályázat résztvevője, kettős nyertese, a képeket leragasztó politikai demonstráció kárvallottja és tapasztalt fotós. Mindezeket figyelembe véve állítja a következőket:


"Engem nagyon fáraszt ez az Együtt-lét körüli buta panaszkodás. A leragasztók megmondták tisztán, tettük a kormánypárt ellen irányult. Nem a kiállítók ellen. Erre néhány székely felkapta a fejét és elkezdett decemberötödikézni. Ennyire frusztráltak azért nem lehetünk, hogy valaki leragasztja képünket, és mi egyből december ötödikével hozakodjunk elő. Hol van a székely bölcsesség, a száraz humor, nem maradt belőle semmi, csak egy nagy frusztráció? A politikusok ma ugyanazt a szerepet töltik be, mint az udvari bohócok több száz évvel ezelőtt, felelősség nélkül beszélhetnek és tehetnek akármit az emberek szórakoztatására. Ez a szerepük, hogy szerepeljenek a porondon, és az emberek röhögjék őket, szórakozzanak rajtuk. De egy bohócra megharagudni butaság. Ugyanolyan butaság, mint ahogy a színházban megharagudni a negatív szerepet játszó színészre. Aztán felháborodott levelet is írni neki még nagyobb butaság.


Nincs egy hete, hogy a Piss Christ nevű fotót Avignonban vandálok megrongálták egy galériában. Egy híres és értékes fotóról van szó, aminek anyagi értéke is nagy. Erre a galéria igazgatója nevetve adott interjút a sajtónak, látszott, hogy alig tudja visszafogni röhögését. És akkor mi itt besavanyodott decemberötödikézéssel fogadjuk, hogy a kiállításunkat valaki "reklámozza". A panaszkodó művész egy siralmas látvány. Apropó művész, mindenütt művészekként hivatkoznak ránk, kiállítókra, pedig az ott kiállított képeknek egynegyede sem művészfotó, inkább dokumentarista fotográfia van ott. Sokkal inkább művészet az a performansz, amit a buta politikusok végeztek ott a ragasztgatással. Azért mondom, hogy buták, mert szerepelni akartak, de nem voltak képesek utánanézni, hogy a kiállítást ki szervezte és mikor, így nem is az ellen tüntettek, ami ellen akartak."


Egyed Ufó barátom. És tudom, hogy komolyan el szokott gondolkozni az élet súlyos kérdésein. Kedvemre való, ahogyan pozitívan reagál le problematikus helyzeteket. Mint ezt is itt. Persze, az említett "Pisis" Krisztus nem csupán ürügy volt a tiltakozásra, hanem annak közvetlen tárgya - a közönség egy része szentségtörésként fogta föl, hogy a fotós a műanyag feszületet saját vizeletébe süllyesztve fotózta le -, de az eset tanulságai érvényesek maradnak.

3 megjegyzés:

  1. Krisztustól függetlenül, és eltekintve említett vizeletes aberrációtól - UFÓ saját terepen okos, egyetértek vele

    VálaszTörlés
  2. (Balázs Attila levélben küldte el kommentjét, kérve, fűzzem oda. Ime:)

    Ufó, Egyed Zoli ne feledd....

    Azután adott csak magyarázatot az LMP, miután már liberális aberációjukat megcsinálták.
    Nem tudták, hogy mit ragsztanak le és hidd el, hogy nem is érdekelte őket.
    Performansznak viszont nagyon halovány volt... és tettük elkövetése után kezdték csak magyarázni a bizonyítványukat...
    A levélváltásaink egy szűk mondata volt a december ötödike.... Ha objektíven néznéd, akkor nem erre építenéd fel a fenti kártyaváradat.
    Véleményedet -természetesen- tiszteletben tarom, de megérteni és elfogadni nem tudom, ... de persze, ez téged nem nagyon fog érdekel. Sebaj.
    Megnevezhettél volna nyugodtan, név szerint, ha már frusztráltsággal és butasággal vádolsz. Tudod, a székely ember őszinte és szókimondó.
    Tőled is ezt vártam volna, megnevezve a frusztráltakat és butákat. :) :))
    Amúgy csak megjegyzem, hogy a tiltakozásunk elég nagy port kavart, ....ami reklámnak sem volt utolsó, hisz sokat írtak és beszéltek a kiállításról...
    Az általad buta panaszkodásnak nevezett dolgot MI tiltakozásnak szántuk. Nem siránkoztunk, nem magyarázkodtunk, nem anyáztunk és nem panaszkodtunk.
    Röhögnöm kell, hogy kézhátból ,Te,odacsaptad a frusztrált jelzőt is rá..... Tulajdonképpen nem is csodálkozom.
    Egyeztetve egy-két kollégával, én kérek elnézést Tőled a történtkért.
    Tudod Zoltán.... ilyenek vagyunk mi székelyföldi fotósok.
    Frusztráltak, buták és panaszkodóak. Mi, egy kissé lekéstük a kozmopolita gyorsvonat libérális vagonjait és talán a megalkuvás sem lett a fő erényünk, ebben a hurrá-optimizmust erőltető világban.
    Rengetek visszajelzést kaptam az elmúlt hetekben. Talán, egy ilyen is kellett, hogy ráébresszen újból: sokan vagyunk és sokfélék.

    Tisztelettel: Balázs Attila

    VálaszTörlés
  3. Attila, nem csak te decemberötödikéztél, hanem mások is, többek között Borboly Csaba. És mások is leveleztek. Azért beszéltem többes számban, és azért nem akartam senkit megnevezni. Számomra főként a jelenség fontos, nem a levelező emberek pontos lajstroma.

    A ragasztgatók tisztán megmondták az akció során, hogy tettük a Fidesz ellen szól, mert őket hibáztatják a tér lefoglalásáért.

    Hidd el, ha megalkuvásról van szó, kettőnk közül te értesz jobban hozzá.

    Ne beszélj minden székelyföldi fotós nevében, mert én is az vagyok.

    VálaszTörlés