2011. március 28., hétfő

Az ég szemei



Mocsány Éva fotóművész mint fizikai személy, immár múlt időbe tette magát. 51 éves korában elhunyt - közli a Székesfehérvári Fotóklub értesítője. 


Egyszerű lenne, ha azt mondhatnánk: egy fotóssal kevesebb. Hiszen manapság az a trend, hogy egy helyébe akár tíz is lépik azonnal, mert a fotóban van valami perspektivikusan vonzó, jövős remény. Egy kifutópálya, amelyen sokak megpróbálkoznak. De igazán végigjárni, a választott úthoz hűségesnek maradni, jóval kevesebben tudnak.


Mocsány Évát nem ismertem. Most bejártam a fehérvári klub honlapján 50 képből álló webes "tárlatát". Mindene volt a természet. A részletek kidolgozása. A lelkiismeretes makrózás. Természetfotói maximálisan dokumentumhűek. Olykor a poézis szelleme is meglegyinti. Egy ilyen képét hoztam el mementó gyanánt. Mintegy figyelmeztetőül, hogy az "ég szemei" nem csak életünkre, erkölcseinkre és szándékainkra ügyelnek, de művészi cselekedeteinket is fürkészik. 


Mostantól eggyel többen vannak: Mocsány Éva is közéjük költözött, örök ítésznek.

4 megjegyzés:

  1. nagyszerű kép... és a többi is, abban az albumban. hiszem, hogy mindenki olyan helyre megy, mikor távozik, mint amilyen képek vannak a lelkében legbelül - s amilyenek néha rajta kívül is megjelennek, például a fotóin

    VálaszTörlés
  2. Így igaz, kedves Banya, azt hiszem, ezt mi is megtapasztaljuk majd.

    VálaszTörlés
  3. Ismertem őt. Együtt utaztunk Kambodzsába néhány évvel ezelőtt - bár már akkor is beteg volt, de derűsen tudta élni a helyzetét.
    Halk szavúan, visszahúzódón, de a látványra nyitottan, a fotótémára éhesen, a szépségre fogékonyan.
    Szerettem a fotóit. Színpompás, gazdag képek, amelyek visszatükrézték lelke sokszínűségét.
    Semmi dráma, semmi komorság, hanem színek és mosoly.

    Nagy Sugár

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, kedves Sugár a viszaemlékezést. Mintha csak hirtelen megjelent volna közöttünk. Olyan fiatal volt...

    VálaszTörlés