2011. január 25., kedd

Keresztalja



Sánta István Csabát szintén a duplázók között tarthatjuk számon. Miután az erdélyi telet ábrázoló sorozata kimagaslott a mezőnyből, az Ünnepek és hagyományok kategóriában is várt rá egy 2. hely, itt látható fotójáért.


Mint fotográfia, mondhatni kifogástalan. Plusz értékei közé tartozik, hogy mellőzi mindazt a vásári látványosságot, amivel a pünkösdi búcsút megörökítő számtalan képi ábrázolás már jócskán túladagolta a külsőségeket.


A díjnyertes fotó ellenkezőleg: csak arra a pillanatra összpontosít, amikor a meredélyből váratlanul kibukkanó zarándokok, a keresztalja előörse, a templomi zászlót hordozó megmutatja magát,  háta mögött az őt követő árnyékkal. A folytatást hozzágondolhatjuk, bár az még a hegység ködébe vész. Igaz, szerzőnk is merészen kacérkodik a hatásos látványelemekkel, de még idejében sikerül azokat az őket megillető helyre visszaszorítani.


(Mindezek ellenére, a díjazásban érzek némi érzelmi elfogultságot a téma iránt, hiszen ez már a második pünkösdi kép, amit a pályázat díjjal jutalmaz - igaz, mindkettőt kifogástalan szakmai erényekkel a háttérben. És ez azért mégis döntő szempont...)


A díjazott fotók az Együtt-Lét pályázat honlapján - itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése